Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» (№ 5064).

Як розповів перший заступник голови комітету, нардеп від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, цим законопроектом передбачено визначення органів соціального захисту населення за місцем проживання батьків закладами, що призначають і здійснюють виплату/видачу державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, встановлення вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у розмірі трьох прожиткових мінімумів на 1 січня відповідного бюджетного року та подальше визначення кінцевої ціни в результаті аукціону.

«Члени Комітету підтримали законодавчу ініціативу та рекомендували парламенту прийняти вищевказаний законопроект за основу», – додав Михайло Цимбалюк.

Водночас, за його словами, при підготовці законодавчої ініціативи до другого читання, Комітет рекомендує врахувати пропозицію щодо незастосування розміру прожиткового мінімуму для визначення вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

«Ситуація з прожитковим мінімумом є неоднозначною. Є прожитковий мінімум, визначений Законом «Про Державний бюджет України на 2021 рік», який значно менший за його реальну величину. Використовувати цю величину у розрахунку соціальних допомог – некоректно», –підсумував Михайло Цимбалюк.