Депутатка Львівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Світлана Стечак звернулася до керівництва Львівщини із запитом про порятунок пам’ятки архітектури ХVIII-XlX ст. – палацу Лянцкоронських в смт. Розділ Львівської області.

Як інформує пресслужба Львівської облорганізації партії, депутатка вимагає з’ясувати, хто є власником і балансоутримувачем замку та хто відповідальний за руйнівний стан замку.

«Найбільшої руйнації палац зазнав у 2001 році, коли його передали у приватні руки. Інвестор зобов’язувався його відреставрувати і використовувати як туристичну перлину Львівщини, але цього не зробив. У 2015 році палац повернули у державну власність, але руйнація далі продовжується», – зазначила Світлана Стечак.

За її словами, палац знаходиться на межі остаточного руйнування, його розграбовують та перетворюють на смітник.

«Діамант архітектури регіону потрібно вберегти від знищення, занісши його в перелік об’єктів для відновлення за програмою охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини Львівщини на 2021-2025 роки», – наголосила Світлана Стечак.

Довідка. Палац Лянцкоронських у селищі Розділ Львівської області зведений у 1740 р. Міхалом Юзефом Жевуським у стилі французького ренесансу за взірцем замків долини Луари. Цей палац оточений парком, у якому зростало багато екзотичних дерев і насаджень, він належав до найцінніших галицьких пам’яток садово-паркового мистецтва. Згодом маєток став власністю графів Лянцкоронських, які володіли ним до 1939 р.