Голова фракції ВО «Батьківщина» у Львівській обласній раді Назарій Сумало під час чергової сесії озвучив звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо заборони розпродажу земель сільськогосподарського призначення та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з цього питання.

Відкриття ринку сільськогосподарської землі в Україні є глобальним та болючим питанням.

На жаль, закон про ринок землі, який ухвалила Верховна Рада України, абсолютно ігнорує позиції власника – українського народу. З допомогою цього закону, який набирає чинності з 1 липня 2021 року, нинішнє й наступні покоління українців фактично позбавлені права не тільки на свої чорноземи, а й на свою країну. А, враховуючи бойові дії на Сході України, при відкритті ринку землі є ризик втрати територій.

Україна не готова до ринку землі ні у правовому, ні в економічному сенсі оскільки немає механізмів формування ціни на землю та немає правил реалізації програми пільгового кредитування малих фермерських господарств.

Проаналізувавши багаточисельні звернення громадян Львівщини, ми заявляємо, що Україна не готова до запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, для яких і має запрацювати цей ринок.

Питання продажу землі повинні вирішувати громадяни на всеукраїнському референдумі. Необхідно чітко прописати, аби пріоритет на придбання землі був у людей, які живуть та працюють на цій землі, а не у великих іноземних корпорацій. Нинішній недолугий законопроєкт треба змінювати негайно, поки ми не втратили найголовніший скарб нації.

Згідно зі статтею 13 Конституції України, земля та її надра в межах території України є об’єктами права власності українського народу. Таким чином, питання продажу сільськогосподарських земель – виключно справа референдуму. А відтак необхідно якнайшвидше розпочати широке, публічне, суспільне обговорення щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Українці самостійно повинні вирішити, чи погоджуються вони продавати сільськогосподарську землю.

На Львівщині відбувається процес організації ініціативних груп всеукраїнського референдуму щодо неприпустимості розпродажу землі, оскільки люди вважають, що це останній шанс зберегти для України землю.

Враховуючи розрахунки і застереження вітчизняних науковців та з метою запобігання наростання хвилі незадоволення та посилення масових протестних рухів стосовно протидії запровадженню ринку земель сільськогосподарського призначення, звертаємося до Вас з проханням відтермінувати дату введення в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення №552-ІХ» та дозволити його запровадити лише після проведення і позитивного рішення Всеукраїнського референдуму з цього питання.

Закликаємо представників усіх демократичних сил до мобілізації у питаннях організації та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, на який буде винесено питання заборони розпродажу сільськогосподарської землі.