Напередодні депутати від «Батьківщини» Юлія Тимошенко, Михайло Цимбалюк та інші зареєстрували законопроєкт про захист прав позичальників в рамках договорів мікрокредитування і мікропозик (№5184).

«В Україні трапляються тисячі фактів, що межують з катастрофою, пов’язані з недобросовісною діяльністю компаній, що працюють на ринку фінансових послуг. Так, ще на стадії укладення договору з надання послуг виникає інформаційна диспропорція, оскільки позичальник, як правило, перебуває в скрутному становищі і важкому психологічному стані, не має повної і прозорої інформації про умови кредитування та реальних процентних ставок. Наслідком цього є підписання договору, за яким позичальник повинен сплатити від 560% до 726% від суми, наданої йому в мікрокредит», – йдеться в пояснювальній записці.

У законопроєкті прописані порядок складання договору мікрокредитування, особливості встановлення розміру відсоткової ставки, порядок погашення мікрокредиту, заборона на продаж боргу за договором мікрокредитування, гарантії прав позичальника.