В Україні наприкінці 2020 року на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувало майже 70 тисяч осіб. Такі дані озвучили в Міністерстві соціальної політики. За останній рік для цієї категорії дітей збільшили розмір допомоги, а також підвищили розмір грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам. Крім того, дітям-сиротам купили більше 1,7 тисячі квартир в 2020-му.

Депутат від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк зареєстрував законопроєкт, яким запропонував встановити безкоштовний і пільговий проїзд для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з неповних, багатодітних і малозабезпечених сімей (№2009). Ініціативу повернули на доопрацювання.

Улітку минулого року Рада ухвалила закон, який підвищує стипендію студентам-сиротам (№2013). Його автори – Михайло Цимбалюк, Олег Мейдич, Андрій Пузійчук, Михайло Волинець та Олександр Абуллін. Таким студентам платитимуть стипендію в підвищеному розмірі не менше 150% прожиткового мінімуму на одну особу та щорічну грошову допомогу на придбання навчальної літератури.

У комітеті перебуває законопроєкт Михайла Цимбалюка і Юлії Тимошенко щодо підвищення розмірів допомоги на утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (№3022а).

Ще одна ініціативи від «Батьківщини» – законопроект № 4005 про збільшення суми індексації зарплат, пенсій, стипендій, допомоги особам з інвалідністю, державної допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та інших грошових доходів населення.

Законопроєкт передбачає, що індексація відбуватиметься при перевищенні порога інфляції 101%. Вона здійснюватиметься у повному розмірі, а витрати в бюджетах для індексації грошових доходів населення повинні враховуватися залежно від рівня інфляції.

Слово і діло