За даними ООН, з України з початку війни виїхало 7,364 млн осіб, тоді як назад повернулося (без даних Угорщини, рф та білорусі) 2,388 млн. Згідно з цією інформацією, загальна кількість біженців з початку війни ООН оцінює приблизно 4,8 млн осіб, зокрема в росію – понад 1,1 млн. людей.

Так, рятуючись від війни, жінки опиняються в чужих країнах часто віч-на-віч зі своїми проблемами. І шукаючи допомоги від сторонніх, можуть потрапити в реальну небезпеку. Міжнародна правозахисна організація прав людини повідомляє про випадки сексуального насильства та домагань, від яких страждають українки, шукаючи порятунку у чужих будинках у Польщі.

Йдеться також і про те, що на польських вокзалах до жінок та дітей, які прибувають з України, можуть підходити люди, які агресивно пропонують свою допомогу: транспорт, житло тощо, за що просять переселенців віддати їм паспорти. І такі випадки непоодинокі в інших європейських країнах.

Українці закордоном також потребують підтримки української влади. Зокрема, насамперед потрібно вірити у ЗСУ, які, переконаний, до кінця цього року повернуть мир на наших землях, а вже наступним етапом має стати економічне відродження України, аби вмотивувати тих українців, які виїхали, повертатися додому, де вони будуть захищені і забезпечені.

Ці ідеї були озвучені нині під час комітетських слухань Верховної Ради України на тему: «Захист прав і свобод громадян України, які перебувають на території держав – членів ЄС та інших держав як тимчасово переміщені особи внаслідок збройної агресії російської федерації».