Депутат Львівської обласної ради від ВО «Батьківщина», директор Радехівської центральної районної лікарні Леонід Цибуля вважає, що український уряд помилково продовжує впроваджувати медичну реформу екс-міністерки Супрун, в той час як ВО «Батьківщина», наполягає на запровадженні в Україні страхової медицини за європейським принципом.

«Період епідемії і війни – не найкращий час для реформаторських нововедень в системі охорони здоровя, а тому варто таки ініціативи, в тому числі другий етап реформи вторинної ланки медицини, відкласти до завершення воєнного стану в країні. Я, як і ВО «Батьківщина», проти будь якої реорганізації в системі охорони здоров’я. На моє переконання, під час епідемії, а тим більше у час війни завершувати або модифіковувати незавершену модель вторинки є недоцільно», – заявив депутат, коментуючи зміни у структурі мережі лікарень, запропоновані Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який парламент ухвалив у липні.

Законом визначено поділ закладів охорони здоров’я на загальні, кластерні, надкластерні і тим самим усунуто терміни вторинна і третинна медична допомога.

Леонід Цибуля в кометарі сайту Варіанти  висловив припущення, що застосування цього положення закону в майбутньому призведе до створення на Львівщині 3-4 надкластерних, 7 кластерних, а решта – загальних закладів охорони здоров’я.

Депутат переконаний, що в будь-якому випадку реорганізація лікарень області повинна відбуватись прозоро і публічно.

«Повинна відбутись широке обговорення на рівні медиків, фінансистів, органів влади, ГО, а тоді приймати виважене рішення», – додав він та запевнив, що не знайомий зі стратегією розвитку мережі лікарень Госпітального округу області, яка в 2021 році була схвалена обласною Госпітальною радою на основі рекомендацій міжнародних експертів.

Він також зазначив, що профільна комісія Лвьівської облради не розглядала ініційованого Львівською ОВА проекту рішення про ліквідацію двох медичних закладів: КНП ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» і Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «Охматдит» та створення на їхній базі нової некоменційної медичної установи.