Напередодні Верховна Рада України у першому читанні підтримала проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні.

Відповідно Законопроектом передбачено уточнення на користь громадян чинних норм добровільної сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, якими передбачається:

– що особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно договору, що укладається з Пенсійним фондом України;

– укладення такого договору на користь третьої особи (крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку);

– зміни надають можливість особі самостійно визначати розмір страхових внесків, періодичності і строків їх сплати;

– передбачено доповнити Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» новими нормами, щодо можливості здійснення юридичними або фізичними особами персоналізованих благодійний внесків (адресованих визначеному пенсіонерові), з яких 70% пропонується спрямовувати для виплати такому пенсіонерові в обраний ним спосіб, передбачений Законом для виплати пенсій, а 30% – до солідарної системи.