Цими днями минає 160 років від дня народження письменника, поета, науковця, культурного, політичного діяча і загалом багатогранної особисті Івана Франка.

Керівник Львівської обласної партійної організації ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк на своїй сторінці у Фейсбуці розповів про Івана Франка як політика.

“Неоцінений внесок в історію української культури та літератури зробив Каменяр за роки свого життя, але мало хто знає про Франка як політика. Свого часу він тричі балотувався до австрійського парламенту, проте постійно для перемоги йому не вистачало декількох десятків голосів. А проблема перемоги була не в тому, що виборці не сприймали ідеї Франка – його навпаки шанували, на словах всі були готові підтримати, – проблема в тому, що тодішні селяни легко піддавалися підкупу. Проавстрійським кандидатам до Сейму потрібно було для перемоги кількасот кілограмів ковбаси, грошей, обіцянки і подекуди залякування”, – пише М. Цимбалюк.

Очільник “Батьківщини” Львівщини такоє наголошує, що цікаво Іван Франко знайшов прогалину в Конституції австрійської влади – запропонував самостійність українцям. Але ж безініціативність, байдужість, залежність під пана відіграли своє, а тому ідея незалежності тодішніми українцями не була сприйнята.

“Понад сто років минуло з тих часів, а в Україні надалі часто до влади приходять шляхом підкупу виборців, подекуди цинічними способами. Через програш на виборах Франко не розчарувався у всіх українцях, бо ж говорив, що «праця з народом – це цвіт, який дасть плоди». Тому важливо і нині багато працювати з людьми, розповідати про життєві цінності, надихати їх і вірити в них – тоді жодні намагання підкупити виборців будуть марні”, – підсумовує Михайло Цимбалюк.