У понеділок, 25 листопада, відбулася робоча група Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, мова йшла про вето попереднього президента на норму статті, яка мала дозволити жінкам виходити на пенсію у віці 55 років за наявності стажу 30 років.

«Згідно з цим законом у редакції 2014 року, мільйони українських громадян, яким мали бути призначені пенсії після 1 січня 2016 року, зазнали чергової пенсійної несправедливості, оскільки розміри їх пенсій суттєво занижені у порівнянні з тими громадянами, яким призначили пенсію до 31 грудня 2015 року», – зазначив керівник робочої групи, перший заступник голови комітету Михайло Цимбалюк.

За словами політика, у віці 55 років і більше надзвичайно важко влаштуватися жінці на якусь роботу.

«Багато українських жінок звільняють з роботи ще до сповнення 55 років, не кажучи вже про «новий» пенсійний вік – 60 років, оскільки вони за віком та станом здоров’я не можуть виконувати певні роботи», – зауважив Михайло Цимбалюк.

Зазначимо, що документ передбачав продовження можливості для жінок, які досягли віку 55 років і мали трудовий стаж 30 років, раніше вийти на пенсію до 2022 року за умови скорочення пенсійних виплат на 0,5% за кожен місяць дострокового перебування на пенсії. Також жінка у такому разі мала припинити трудову діяльність.

 

За підсумками засідання робочої групи, ухвалили рішення рекомендувати Раді подолати вето президента, а також напрацювати нові норми статті Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Якщо комітет з питань соцполітики схвалить пропозицію робочої групи на чолі з Цимбалюком і рішення буде винесено на розгляд Верховної Ради, то знадобиться більше ніж 338 голосів для подолання вето президента та набуття документом чинності.