У четвер, 29 квітня, Верховна Рада України схвалила за основу законопроєкт №4555 щодо пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції.

Варто зазначити, що команда ВО «Батьківщина» підготувала низку законопроектів, які стосуються захисту чорнобильців.

Цими законопроектами передбачено:

– безплатне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, лікарськими засобами без обмежень;

– відміну норм щодо безплатним забезпеченням ліків з урахуванням доходів;

– забезпечення лікуванням за кордоном, якщо така допомога не може бути надана в Україні;

– відміну норм, якими було призупинено надання пільг;

– підвищення розміру пенсії особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, а також в евакуації населення на добровільній безплатній основі та евакуйованим із 30-ти кілометрової зони відчуження у 1986 році і стали особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, та щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачується повністю незалежно від заробітної плати, пенсій та інших доходів;

– індексація грошових доходів населення здійснюється при перевищенні порогу інфляції 101%.