Сьогодні, 14 червня, у 130-ту річницю від дня народження полковника Армії УНР, засновника і коменданта Української військової організації, першого голови Організації українських націоналістів Євгена Конвальця «батьківщинівці» Львівського району вшанували його пам’ять.

Вони поклали квіти до пам’ятника Євгену Коновальцю у його рідному селі Зашкові.

«Безперечно Євген Коновалець – це засновник активного українського націоналістичного руху як воєнно-політичного явища. Переломний час породжує попит на такі особистості як Коновалець, то він ще перед Першою світовою війною брав активу участь в українському студентському русі та у діяльності Української національно-демократичної партії, яка була найбільш впливовою на той час у Галичині», – зазначила виконувачка обов’язків голови Львівської районної партійної організації ВО «Батьківщина» Уляна Парпан.

Євген Коновалець вивчав право у Львівському університеті, працював  секретарем львівської філії «Просвіти». Після поразки Української національної революції Євген Коновалець не полишив визвольної боротьби, як це зробили багато політичних діячів. Він зумів перевести її на інший рівень – підпільної боротьби в умовах окупаційного режиму

В червні 1936-го родина Коновальця переїхала до Риму. Згодом стало відомо, що в руки швейцарської поліції потрапили троє шпигунів, які були пов’язані з більшовицькою розвідкою та слідкували за лідером ОУН. Хоча це вже не мало принципового значення –Коновалець на той час уже познайомився зі своїм майбутнім вбивцею Павлом Судоплатовим, якого Москва інфільтрувала в націоналістичне середовище під маркою втікача з СРСР.

Москва після знищення Петлюри бачила в особі Коновальця свого головного противника. Висланий більшовиками терорист Павло Судоплатов підсунув полковникові вибухівку, від якої 23 травня 1938 року в Роттердамі обірвалося життя борця за Україну.