У вівторок, 15 червня, парламент у другому читанні розглядатиме Законопроект №5153 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», поданий Президентом України.

Цією законодавчою ініціативою фактично оголошується полювання на готівкові кошти українського середнього класу та заробітчан.

При цьому окремі можновладці нахабно демонструють у своїх деклараціях величезні обсяги готівки у своїх сховках, з яких не збираються заплатити державі ані копійки. Такий підхід – це відверте знущання над гідністю громадян, які важкою працею змогли заощадити свої копійки дітям на квартиру, авто чи на лікування. А влада цинічно намагається зняти з них податки ще раз.

Варто не забувати про те, що за амністією все одно будуть йти репресії та санкції. І ті 400 тисяч гривень, які пропонується вважати амністованими, не дають змогу людям придбати, наприклад навіть невелику однокімнатну квартиру у обласному центрі.

Тому громадяни знову будуть вимушені йти на обман держави при купівлі житла, щоб якось завести ці кошти на рахунки забудовників. Чи відмовляться від цієї авантюри і знову покладуть гроші під матрац чи у трилітрову банку.

Без сумніву проект Закону №5153 про так зване «добровільне декларування» є набором випадкових абсурдних норм. Він не тільки вводить новий одноразовий податок на активи громадян, але й призводить до фактичної легалізації коштів, одержаних злочинним шляхом.