Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів сьогодні на своєму засіданні все ж таки підтримав у другому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність (№5371).

Команда ВО «Батьківщина» категорично проти цієї законодавчої ініціативи, оскільки нею передбачено декілька норм, які порушують статтю 22 Конституції України, згідно з якою при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Наприклад, у статті 49-7 законопроекту передбачено, що в умовах договірного режиму регулювання трудових відносин зарплата виплачується у строки, визначені трудовим договором, але не рідше одного разу на місяць.

У чинній нормі статті 115 Кодексу законів про працю передбачено, що зарплата виплачується не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Окрім того, Законопроектом передбачено норми, які звужують права профспілок.